covid_19

Wyniki wstępnych badań, prowadzonych w Zakładzie Dietetyki, dotyczących wpływu odżywiania na rozwój dziewcząt w okresie dojrzewania zostały opublikowane w Journal of Clinical Medicine (IF=3,303, 140 pkt). Badania finansowane były przez Narodowe Centrum Nauki w ramach konkursu MINIATURA 3.

 


Celem badań prowadzonych w Zakładzie Dietetyki, gorzowskiej Filii AWF w Poznaniu, wśród dziewcząt w wieku od 13 do 18 lat, było sprawdzenie czy sposób żywienia może mieć związek ze stężeniem hormonów płciowych oraz występowaniem zmian charakterystycznych dla hiperandrogenizmu pochodzenia jajnikowego.

Co to jest hiperandrogenizm?

Hiperandrogenizmem u dziewcząt i kobiet nazywamy stan zwiększonej produkcji hormonów płciowych: androgenów. Przejawia się on między innymi brakiem miesiączki lub zaburzeniami cyklu menstruacyjnego, częstszym występowaniem niepłodności, zmian metabolicznych, stresu oksydacyjnego, stanu zapalnego, a także trądziku i nadmiernego owłosienia. Hiperandrogenizm jest typową cechą kliniczną występującą w Zespole Policystycznych Jajników (PCOS), który rozpoznawany jest u prawie 9 % nastoletnich dziewcząt. Nadmierna masa ciała utrudnia postawienie diagnozy we wczesnym etapie rozwoju choroby oraz nasila typowe dla niej zaburzenia.

Projekt pt.: „Sposób żywienia a rozwój hiperandrogenizmu pochodzenia jajnikowego u dziewcząt w okresie okołopokwitaniowym - badania wstępne”, kierowany przez dr Małgorzatę Mizgier był finansowany przez Narodowe Centrum Nauki w ramach konkursu MINIATURA 3.

Na podstawie wstępnych wyników badań, w czasopiśmie naukowym Journal of Clinical Medicine (Impact Factor: 3.303, 140 pkt. MNiSW) opublikowano artykuł pod tytułem: „Risk Factors of Overweight and Obesity Related to Diet and Disordered Eating Attitudes in Adolescent Girls with Clinical Features of Polycystic Ovary Syndrome”.

W pracy wykazano różnicę pomiędzy dziewczętami z otyłością i nadwagą oraz szczupłymi pacjentkami z hiperandrogenizmem pochodzenia jajnikowego i PCOS pod względem parametrów hormonalnych oraz metabolicznych. Stwierdzono ponadto, że zarówno zaburzenia odżywiania jak i jakość diety, w szczególności jakość węglowodanów i białka, może zwiększać ryzyko nadmiernej masy ciała u tych młodych kobiet.